lauantai 20. syyskuuta 2014

Sekalaisen järjestäytynyttä tekstiä nuorisopäivästä ja nuortenillasta

Mua väsyttää ja ei väsytä ja haluais vaa katella eläinvideota mutta sitten kans kirjoittaa blogia. Äää... :p Päivä täynnä kaikkee ja samoin aivot täynnä informaatiota ja ajatuksia ja kokemuksia ja ihmisiä ja... niin.

Mie tajusin tänään illalla, että me ollaan Kroatiassa. Nyt te aattelette että oh really Sherlock (BBC:n britti-Sherlock on muuten ihana sarja! <3)?? Mut hei mie selitän kyllä ajatukseni myöhemmin. Nyt ensin aamuun.

Ensinnäkin, miun kännykkä on ruvennu oudoksi. Se on nyt kahtena yönä tehnyt sen, että vaikka siinä on akkua jäljellä, se on ollut aamulla aivan täysin tyhjä ja tyssis. Tämän ansiosta se ei herättänyt miuta yhdeksältä vaan heräsin noin kymmentä vaille kymmenen, siis kymmentä minuuttia ennen kuin piti olla valmiina kirkolla auttamassa nuorisopäivän valmisteluissa. No, onneksi nopeat lähdöt eivät ole ongelma. Ylös, vaatteet päälle, hampaiden pesu ja pari banaania naamaan ja kirkolle (joka on niinkin kaukana kuin tuossa parinkymmenen metrin päässä). Siellä autoimme laittamaan keksiä ja mehua päivän vieraille.

Ihmisiä alkoi valumaan paikalle jo puoli yhdentoista jälkeen. Mutta kysymys oli, että mennäkö puhumaan nuorille vai ei? Tietysti se olisi hyvä, mutta puhuvatkohan he englantia? Oprosti, pričaš li engleski (=Anteeksi, puhutko sinä englantia)? Oli suloista katsella kuinka näilläkin nuorilla oli samanlaisia piirteitä kuin nuorilla Suomessa. Kännykät kädessä (joillakin) ja kun joku puhui heille niin kohteliasta hiljaisuutta ja mahdollisia hymyjä. Mutta oli myös eroa. :) Yhdelle tytölle uskalsin puhua ("Bok! Ja sam Mirkka." "*tyttö kertoo nimensä*" "Pričaš li engleski?" "Umm, no..." "Oh, okay." :>) ennen kuin aloitettiin kirkkosalissa laululla, alkusanoilla ja esittäytymisellä jossa uskalsin jopa sanoa pari lausetta kroatiaksi: minä olen Mirkka, tulen Suomesta, en puhu hrvatskia ja olen kaksi ja kolme vuotta (en tiennyt mikä on 23 hrvatskiksi ja Neno vitsailikin sormilla näyttämästäni iästä että ahaa, olet siis viisi). Loput jutut sanoimme englanniksi ja Elina käänsi. Tämän jälkeen jatkoimme tutustumisleikeillä ja opetuksella aiheesta kistittyjen yhteys. Vaikka eräs nainen käänsikin meille opetusta englanniksi, olin kuitenkin sen verran kaukana hänestä etten kuullut kuin pätkiä käännöksestä. Kirjoittelin raamatunkohtia ja kroatialaisia sanoja ylös joita tunnistin tekstistä ja osasin päätellä mitä ne tarkoittavat. Neno istui vieressä vaihtamassa dioja ja vilkaisi välillä että mitä mie oikein kirjoittelin. Opetuksen jälkeen mentiin pienempiin ryhmiin joissa keskusteltiin aiheesta muutamien kysymysten avulla. Elina laittoi meidät kolme kahden tytön kanssa jotta pääsisimme puhumaan englantia.
Kysymykset:
1. Mikä on peruspiirre uskolle (Jeesus, duh :p)?
2. Millainen on peruskristitty?
3. Mitä tarkoittaa olla yhtä Pyhän Hengen vaikutuksesta?
4. Kuinka voimme Timoteuksen tavoin osoittaa rakkautta muille ihmisille?
Tyttöjen kanssa oli oikein kiva jutella kunnes Elina tuli näyttämään että aika on loppu. :D

Sitten lähdettiinkin syömään Hotelli Kutinaan. Salaattia, ranskiksia, paikallista lihaa ja jännää oranssipunaista kasvismössöä. Tämän jälkeen palatessamme kirkolle oli heti kahvin ja herkullisten leivosten aika. Sitten tuttu M18-ryhmä tuli vetämään meille pari laulua. Oli todella mukava nähdä tuttuja kasvoja. :) Seuraavaksi vuorossa olivat työskentelypajat, joissa maalattiin kankaille aiheesta "kristittyjen yhteys" ja tehtiin kirjanmerkkejä. Tässä kohtaa oli myös meidän vuoromme vetää miettimämme leikit kun nuoret valmistuivat pajoista. Nenon käännösavustuksella vedimme nuorille ja lapsille kaksi leikkiä:

1. Sormitutustumisleikki: Aluksi kaikilla oli 10 sormea ylhäällä ja jokaisen sanoessa vuorotellen jonkin faktan itsestään laskettiin yksi sormi alas jos kyseinen fakta ei sopinut sinuun. Kun kaikki sormet olivat poissa, tippui itsekin pois. Tätä nuoret halusivat leikkiä toisenkin kierroksen ja vastaan tuli ihan mielenkiintoisia faktoja. :)
2. James, norsu ja leivänpaahdin: Yksi keskellä, muut piirissä. Keskellä oleva pyörii ja osoittaa jotakuta sanomalla jonkin kolmesta vaihtoehdosta, jonka mukaan osoitettavan ja hänen molemmilla puolillaan olevien täytyy tehdä tiettyä juttua muodostaen mainitun jutun. Esim. norsun kohdalla osoitettava tekee kärsän ja hänen molemmilla puolilla olevat tekevät hänelle korvat.


Leikkien jälkeen siirryttiin vielä sisälle toisen opetuksen, loppurukouksen ja välipalan (pizzan) ajaksi. Sitten porukalla siivottiin päivän jäljet, kiitettiin ja me saimme lautasellisen pizzaa kotiin. Päivä päättyi kuuden maissa ja meni jotenkin hurjan nopeasti. o.O

Emme kuitenkaan kauaa ehtineet olla paikallamme sillä lähdimme Annen kanssa kävelemään M18-studiolle nuorteniltaan Minnan jäädessä lepäämään. Illassa Elinan mies Thiago puhui Joonan tarinasta, jossa Jumala antoi Joonalle tehtävän mennä kertomaan Niiniven kaupungin asukkaille että elleivät he tee parannusta pahoista teoistaan niin kaupunki tuhoutuu. Joona ei aluksi halunnut lähteä matkalle, mutta Jumala lopulta ohjasi hänet oikealle tielle ja kaupunki pelastui. "Opetuksen" pointti oli se, että joskus me ihmiset teemme asioita sen kummemmin miettimättä (esimerkiksi: me syömme kun on nälkä, huudamme kun suututtaa ja nukumme kun väsyttää), mutta joskus on hyvä pysähtyä ja miettiä, miksi toimimme niinkuin toimimme. Toisinaan tekemisiimme saattavat vaikuttaa toisten mielipiteet, kuten se että ajattelemme toisen olevan arvokkaampi tai että ajattelee vanhempien rakastavan sisarusta enemmän kuin itseä. Nämä ovat valheita, jotka vaikuttavat ajatuksiimme ja jopa tekoihimme ja tapaamme elää. Minua tämä kosketti, koska on tosiaan asioita, joita ei vaan yksinkertaisesti tule mietittyä.

Olit sie millainen tahansa, Jumala rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet ja sie oot järjettömän tärkeä ja arvokas!

Sitten laulettiin muutama laulu brasilialaisella energialla! :) Loppuun mahtui myös rauhallisempikin kappale. Tämän jälkeen toinen Suomen vierailijoista, itsekin Kroatiassa harkassa joskus ollut, piti opetuksen siitä kuinka ihmiset vertailevat toistensa pahoja tekoja mutta kuinka Jumala näkee kaikki samalta viivalta. Sitten laulu tai pari ja M18-ryhmäläiset lauloivat erään laulun niin, että ei voinut tajuta kuinka kaunista kuunneltavaa se oli! Illan päätteeksi oli hengailua ja pientä iltapalaa. Päädyimme Annen kanssa juttelemaan muutaman naisen kanssa muun muassa harjoittelustamme, Jumalan teoista elämässä ja eri kulttuurien eroavaisuuksista. Tässä mie tajusin että olemme Kroatiassa. Miettikää nyt: me matkustimme maanantaina Kroatiaan ja paria ihmistä lukuunottamatta vietimme aikaa brasilialaisten kanssa pari päivää. He eivät kuitenkaan ole kroatialaisia, vaan eläviä/energisiä brasilialaisia. Olemme tulleet tänne kohtaamaan kroatialaisia ja tietysti kaikkia muita ihmisiä, mutta he ovat kuitenkin paikallisia, joita tulemme paljon tapaamaan eri seurakuntien ja kaikenlaisen toiminnan kautta. Jutteluporukkamme kroatialainen nainen kertoi, kuinka kroatialaiset voivat olla ujoja ja vaikka he haluaisivat mennä juttelemaan jonkun kanssa, he ajattelevat etteivät he halua häiritä toista. Kuulostaa niin tutulta! Siksi onkin ihanaa, että on erilaisia ihmisiä, koska kun tällaiselle ihmiselle menee juttelemaan, hänestä tuntuu mukavalta kun joku haluaa jutella hänen kanssaan ja tämän myötä hänkin voi rohkaistua puhumaan (vrt. brasilialaiset & kroatialaiset, vaikkei tietenkään tässäkään voi yleistää liikaa). Voi että mie oon kiitollinen että oomme saaneet tutustua näihin ihmisiin tämän viikon aikana. :)

Kotiin kävellessämme juttelimme Annen kanssa illasta ja parista muustakin asiasta. Tämä harjoittelu on jo nyt saanut niin monenlaisia ajatuksia ja tunteita pintaan, että saas nyt nähdä millaiset kolme kuukautta tästä tulevat! Välillä sitä ajattelee että tää on niin pitkä aika, mutta taas toisaalta että täähän loppuu ihan liian pian! Äh, pitäisi mennä päivä kerrallaan...

Lopuksi muutama eläinvideo joita oli ihana katsella ennen kuin lähdin jälleen kerran kiusaamaan teitä näin jäätävän pitkällä tekstillä. Mut tää on oikeesti hyvä hetki jäsennellä itsellekin päivän tapahtumia ja mikä tärkeitä, auttaa myöhemmin muistamaan että mitä kaikkea ollaan tehty, koettu ja ajateltu.

Kissat ja koirat tapaa uusia vauvoja ekaa kertaa
Kissat ja koirat suojelee lapsia
Miten koirat regoivat taikuuteen?
Kuinka koirat reagoivat ihmisen haukkumiseen?



4 kommenttia:

  1. Ei siun tekstit oo liian pitkiä, näitä on tosi kiva lukea! :) Siu! <3

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla. :) Välillä vaan pohtii että näitä juttuja sais varmaan lyhyemminkin sanottua, mutta eiks blogin tarkoitus ole olla omistajansa näköinen? Siu myös ja halaus <3

    VastaaPoista
  3. Mun puhelin teki siellä muuten ihan samaa! :D Hassu yhteensattuma! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua! Mie kokeilin laittaa netin pois yöksi ja se auttoi. :D Viime yönä netti tosin jäi vahingossa päälle, mutta puhelin ei sammunut!

      Poista