keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Kahden jumiksen sunnuntai

Sunnuntaina 9.10. minä, Taija, Elina ja Neno lähdimme aamusta Velika Bršljanicaan kymmeneltä pidettävään jumalanpalvelukseen. Kyseinen jumalanpalvelus antoi aivan toisenlaista perspektiiviä Suomessa käytyihin jumalanpalveluksiin, sillä paikalle saapui tällä kertaa vain äiti ja hänen alakouluikäinen tyttärensä. Kutinan seurakunnalla on kaksi kappeliseurakuntaa, joita Elina kiertää. VB:n kirkko on pieni ja viileä, mutta omalla tavallansa kotoinen. Vaikka Kroatialla ei ole valtionuskontoa, suurin osa kansalaisista kuuluu katoliseen kirkkoon (yli 80%) ja luterilainen kirkko on vähemmistökirkko.
 

Päivän ensimmäisen jumiksen jälkeen meidät kutsuttiin syömään eräiden seurakuntalaisten luokse. Tarjolla oli alkukeittoa ja paikallisia (happamia) kaalikääryleitä tomaattiliemessä perunamuusin kera. Syödessä ja jutellessa aika kului mukavasti, kunnes meidän piti palata takaisin kirkolle. Elina kertoi, että tällaiset kotikäynnit ovat tavallisia. Monesti hänet kutsutaan syömään jonkun kotiin, jolloin on hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin paremmin.

 

Illan teehetken herkut Suomesta, Ruotsista ja Kroatiasta
Viideltä alkoi päivän toinen jumalanpalvelus, tällä kertaa Kutinassa. Edistyksenä viime kertaan kirkkoon on hankittu videotykki, joka heijastaa laulujen sanat seinälle. Vanhempien seurakuntalaisten mielestä tämä on suuri parannus, koska he näkevät paremmin tekstit.
Illan päätteeksi vietimme Taijan kanssa teehetken kuulumisten vaihtamisen lomassa. Vaikka elämme samassa paikassa tehden samoja hommia, aina ei tule juteltua niin paljoa kuin voisi. Teehetket ovat tähän hyvä tilaisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti